FLORBALISTI 1. FBC TRENČÍN ZAČÍNAJÚ SPOLUPRÁCU S FÍNSKYM ESPORT OILERS

Je to už oficiálne! Slovenský extraligový ŠK 1.FBC Trenčín a fínsky Esport Oilers začínajú vzájomnú spoluprácu. Podpisom ju oba kluby spečatili vo štvrtok 19. septembra 2024.

Na webovej stránke fínskeho klubu si už môžete prečítať odkaz: „1.FBC Trenčín je historicky najúspešnejším klubom na Slovensku a sedemnásobným majstrom Slovenskej republiky. Prejavuje enormnú snahu vylepšovať svoje vlastné športové fungovanie a podniká kroky, aby sa stal jedným z klubov najvyššej úrovne v strednej Európe. Oba naše kluby plánujú spoluprácu v prvom rade v oblasti trénovania a rozvoja hráčov. Spolupráca zahŕňa vzájomný pohyb hráčov medzi klubmi, vzdelávanie trénerov 1.FBC Trenčín, podporu vzdelávania a rozvoja klubových trénerov.“

Oba florbalové kluby plánujú spoločné projekty v podobe kempov, tréningov a vzájomného oboznamovania sa s rôznymi športovými kultúrami. Ďalšie rozvojové aktivity sa budú upresňovať priamo počas spolupráce.

„Je skvelé začať spoluprácu s rastúcim stredoeurópskym klubom, akým je 1.FBC Trenčín. Klub má výnimočne veľkú túžbu posúvať sa vpred a jeho vedenie prejavilo ochotu a záujem prevziať čo najviac vplyvov z fungovania nášho klubu. Cítime, že 1.FBC Trenčín nám môže poskytnúť skvelú príležitosť na otvorenie dverí pre našich hráčov i trénerov smerom k širšiemu medzinárodnému florbalovému prostrediu. Vnímame príležitosť získať vplyvy zo stredoeurópskeho prostredia a kultúry. Netrpezlivo očakávame, aké možnosti a kroky na zlepšenie môže táto spolupráca medzi dvoma klubmi otvoriť,“ hovorí hlavný tréner mužského tímu Esport Oilers F-League Aleksi Lammi.

Z dohody o spolupráci majú radosť i v Trenčíne, boli to práve oni, ktorí túto aktivitu vyvinuli.

Pre náš klub je spolupráca s popredným fínskym extraligovým klubom poctou a zároveň výzvou a veľkou príležitosťou premeniť ju na skvalitnenie celkového fungovania nášho klubu. Ide najmä o vzdelávania trénerov a implementáciu nových tréningových metód. Atraktivitu projektu podčiarkuje i štart mladých perspektívnych fínskych hráčov v našom klube a naopak. Samozrejme, rozhodujúci podiel na dohode o spolupráci má náš súčasný tréner Jouni Olavi Juurela a prezident klubu Miroslav Sága. Počas letných prázdnin spoločne komunikovali so zástupcami Esport Oilers. Sme hrdí, že práve 1.FBC Trenčín získal podporu a sympatie tohto úspešného fínskeho klubu. Veríme, že vzájomná dohoda sa úspešne pretaví do praxe a obohatí oba kluby. Chceme však ísť cestou postupných krokov a nie skokov, preto si na výsledky tejto spolupráce budeme musieť trpezlivo počkať. Už dnes sa na ňu veľmi tešíme,“ povedal Ivan Piovarči, športový riaditeľ ŠK 1.FBC Trenčín.

Esport Oilers je úradujúcim majstrom Fínska, na svojom konte má už 5 majstrovských titulov, 5 strieborných a 4 bronzové medaily. Na ostatných Majstrovstvách sveta mužov vo florbale, kde Fínsko skončilo na 3. mieste, posilnil Esport Oilers fínsku reprezentáciu dvoma hráčmi - obranca Jesperi Lindfors a útočník Justus Kainulainen, ktorý podľa švédskeho magazínu Innebandy magazinet v ankete medzinárodných reprezentačných trénerov a zástupcov médií v roku 2023 obsadil druhé miesto na svete!

1.FBC Trenčín aktuálne úspešne vykročil do svojej dvadsiatej sezóny. Doteraz má na konte 7 extraligových titulov, 1-krát sa stali vicemajstrami SR a tretí skončili 1-krát. Aj tento klub z Trenčína posilnil reprezentáciu svojimi hráčmi, či odchovancami. Na ostatných Majstrovstvách sveta si reprezentačný dres obliekli Tomáš Kvasnica, Šimon Hatala, Jakub Klobučník a Samuel Virga.

Oba kluby Esport Oilers i 1.FBC Trenčín teda patria k florbalovým špičkám vo svojich krajinách. Vzájomná spolupráca môže byť inšpirujúca a obohacujúca pre obe strany.

„Sme poctení, že sme uzatvorili oficiálnu spoluprácu so špičkovým klubom Esport Oilers, jedným z najúspešnejších klubov v Európe, ktorý má za sebou 34 ročnú históriu. Ide o prvé spojenie dvoch významných klubov z Fínska a Slovenska na florbalovej mape Európy. To, že k tomu došlo, je zásluhou všetkých hráčov, trénerov, funkcionárov, fanúšikov, partnerov a rodičov, ktorí spoločne s nami tvorili a tvoria históriu, identitu a značku nášho klubu,“ zhodnotil Miroslav Sága, prezident klubu.

Ako sa na spoluprácu pozerá tréner Jouni Olavi Juurela?

„Som nadšený, že náš klub začal spoluprácu s tak elitným škandinávskym klubom, akým je Esport Oilers. V minulej sezóne vyhrali fínsku F-League, patria medzi najúspešnejšie kluby v mládežníckych kategóriách. Hrajú moderný florbal, s top individuálnou úrovňou hráčov a top úrovňou trénerov. Ich hlavný tréner Aleksi Lammi je pre mňa inšpiráciou. Dokázal, že dobré výsledky sa dajú dosiahnuť aj pri premene herného prejavu tímu,“ povedal hlavný tréner mužského tímu 1. FBC Trenčín Jouni Olavi Juurela.